Follow Ajuntament de Felanitx on:

Casa de Cultura

Plaça de sa Font de Santa Margalida, 3

Arquitectura tradicional mallorquina amb elements barrocs. Segle XVIII.

La casa de Can Prohens fou adquirida per l'Ajuntament l'any 1970 per destinar-la a Casa de Cultura. Fou reformada completament i va ésser inaugurada l'any 1986 com a Casa de Cultura de la vila.

El Centre Cultural de Felanitx és l'entitat municipal depenent de l'Ajuntament, de caràcter autònom, constituïda l'any 1989. Té per finalitat la promoció d'activitats culturals i gestionar el funcionament de la Casa Municipal de Cultura.

 El casal de Can Prohens segueix l'esquema de l'època barroca. És un edifici típic mallorquí de poble, que té un aspecte entre pagès i senyorial. Està situat a la Plaça de sa Font de Santa Margalida, juntament amb altres possessions o cases senyorials d'aquella època. En el seu origen eren les posades que tenien a la vila, que daten del segle XVII o XVIII.

Aquest tipus de casal segueix la divisió de dues plantes i porxo. La planta baixa ve definida per un bell portal de mig punt, amb dovelles amb bastant de regràs i brancals de pedra. Al costat del portal es conserva encara un predís i l’'únic colcador que queda a la vila, que antigament s’'usaven per colcar sobre el cavall. Al segle XIX es va ordenar eliminar-los de la via pública. Al costat, seguint l'esquema de la planta baixa, es disposen dues finestres ampitadores i un rellotge de sol, únic element decoratiu de la façana. A l'interior, avui dia transformat i adaptat com a sales d'exposicions, destaca l'entrada amb trespol de maquets i centralitzada per una columna de la qual parteixen quatre arcs ansa-paners. A les columnes d’'aquesta sala, hi ha esculpits els escuts familiars, com solia ésser a aquests tipus de casals senyorials. Avui en dia a aquesta planta hi ha vàries sales habilitades per a les diferents exposicions d’'artistes que periòdicament van canviant.

A la planta noble, a la façana hi trobem un balcó amb barana de ferro des d'on actualment es llegeix el pregó de les festes de Sant Agustí. Aquesta planta també es destinada a exposicions vàries, i hi trobem la sala polivalent de l'artista Miquel Barceló. En aquestes dates des de fa uns anys, es realitza la Nitxdelart, que consisteix en una gran exposició de diferents artistes a la Casa de Cultura i altres llocs de la vila, habilitats per a l'esdeveniment.

Al tercer pis hi trobem la sala d'’actes, lloc on hi ha un piano de coa. S’'hi fan recitals musicals, o bé, reunions o conferències.

En l'actualitat s'organitzen activitats socio-culturals, com poden ser actes, exposicions, conferències, reunions, etc. Es disposa d’'una exposició pròpia de l'entitat: Viart.

Just davant el casal, a la plaça, hi ha situada una escultura de bronze que representa un foner (veure descripció Plaça de Sa Font de Santa Margalida). L'escultura fou donada devers l' any 1992 per l'escultor felanitxer Jaume Mir, que és sense cap dubte un personatge molt important del poble dins el món de l'escultura i té un historial artístic molt prestigiós, amb nombroses obres exposades a llocs públics. Ha estat director i catedràtic de l'Escola d'Arts i Oficis de Palma. Premi Ciutat de Palma en dues ocasions. És membre de la Reial Acadèmia de San Fernando i de la de Sant Sebastià.

Al gener de 1992 a la Casa de Cultura es va fer una exposició d'aquest prestigiós escultor, on es va exposar la seva feina. L'acte inaugural congregà un públic que va omplir totalment el saló d'actes. Era una mostra molt valuosa i ocupà totes les sales, amb nombroses peces de grans dimensions que atreien l'atenció dels vianants. En aquell acte, es va revelar la intenció de Jaume Mir de regalar dues escultures al poble. Una d'elles és aquest foner.